Vad kostar det att gå till naprapat?
Om du har ryggsmärtor är chansen stor att du vill boka en tid hos en naprapat. Vet du vad besöket kommer att kosta? Detta gäller:
Behövs det remiss?
Nej, någon remiss krävs inte för att boka tid hos en naprapat. Du kontaktar den klinik du vill gå till och bokar en ledig tid i likhet med hur tid hos sjukgymnast eller kiropraktor sker.
Gäller frikort och högskostandsskydd?
Förutsatt att den naprapat som du går till är ansluten till landstinget gäller samma regler som om annan vård hade sökts. Med andra ord gäller frikort och högkostnadsskydd.
Är det gratis för barn?
Ett besök hos naprapat gratis om personen är under 18 år eller över 85. I annat fall kostar det ca 200 kr per gång.
Kostar det alltid 200 kr per besök?
Det krävs att din naprapat är landstingsansluten för att detta kraftigt subventionerade pris hos https://naprapatstockholmslän.se ska gälla. I annat fall gäller fri prissättning. Fråga alltid före! Det kan även skilja något mellan olika landsting vad kostnaden per besök är.
Kan besök bokas via 1177?
Ja, hos flera landstingsanslutna kliniker finns möjligheten att boka direkt via 1177.
Vad gäller för återbud?
Återbud ska ha skett senast 24 timmar innan besöket. Om det sker senare eller om du uteblir kommer du bli debiterad patientavgiften. Det är en avgift som även uppstår för personer som har frikort. För dem är det alltså billigare att gå än att utebli.
Hur lång väntetid är det?
Väntetiden kan variera kraftigt mellan olika mottagningar. Enklast är att kontakta den naprapat som du önskar gå till och höra hur lång väntetid det är. Anser du att det är för lång tid kan alltid en annan uppsökas.
Vad innebär högkostnadsskyddet?
Vid de flesta besök inom vården betalas en patientavgift. Hur stor denna avgift är varierar mellan olika regioner men är ungefär 200 kr per tillfälle. Högkostnadsskyddet för öppenvården innebär att det finns en gräns för hur mycket som ska behöva betalas under en period av 12 månader.
Det innebär att en person som betalat 1150 kr för öppenvård under denna period får högkostnadskort och därmed inte behöver betala något mer under den pågående perioden. Regioner kan välja att ha lägre gräns än 1150 kr men aldrig högre.
Frikortet är aktuellt över hela Sverige och gäller därmed samtliga besök som sker inom öppenvården. Det räknas från att första besöket skett (där betalning skett) och sedan 12 månader. När denna period är över kommer återigen patientavgiften betalas fram till att 1150 kr återigen uppnåtts.
Frikort finns både i pappersformat och elektroniskt. Allt fler regioner går över till elektroniskt frikort vilket innebär att patienten inte själv behöver ha med sig kortet. I systemet syns det direkt att patienten har frikort varpå betalning inte behöver ske.
Om vård söks i annan region kan det däremot vara smart att ta med sig en papperskopia på frikortet eftersom det inte är säkert att de har del av samma information.
Exempel som nämns ovan är från Stockholms Landsting. Vissa regionala skillnader kan förekomma.